V Snine sa skončil celoslovenský rómsky festival Ternipen 2005

13.08.2005 Snina

Snina 13. augusta (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník sa dnes zúčastnil na závere dvojdňového piateho celoslovenského rómskeho fe...
Snina 13. augusta (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník sa dnes zúčastnil na závere dvojdňového piateho celoslovenského rómskeho festivalu Ternipen 2005 v Snine.

Absolvoval sprievod mestom s asi 450 účinkujúcimi, bol na slávnostnom otvorení výstavy fotografií českého historika a fotografa Jaroslava Balvína pod názvom Svet Rómov. Pozrel si tiež výstavu výtvarných prác nadaných rómskych detí z obce Jarovnice v okrese Sabinov nazvanej Anjeli. Program festivalu uzavrel galavečer s vystúpeniami mnohých rómskych speváckych, hudobných a tanečných talentov. Účinkovali súbory z každého kraja SR.
Predsedníčka občianskeho združenia Ternipen so sídlom v Stakčíne v okrese Snina Jarmila Kotlárová bola spokojná s priebehom podujatia. Podľa nej ukázalo, že existuje autentické rómske ľudové umenie. Diváci mohli vidieť zvyky na rómskej svadbe, pásmo o vzniku rómskej vlajky či celosvetovej rómskej hymny. Vrcholom večera bolo vystúpenie 100-členného speváckeho zboru zloženého z Rómov aj Nerómov. \"Pieseň spája ľudí a týmto prednesom sme chceli divákom zaklopať na srdce, \" dodala.
Na festival finančne prispelo Ministerstvo kultúry SR.
 

Vyberte región